МОЦАРТОВИ ПРАЗНИЦИ В ПРАВЕЦ

2003 година - стартират „Моцартовите празници” в Правец. Идеята е на родената в Правец оперна певица Снежинка Аврамова - мецосопран, която живее и гради своята успешна певческа кариера предимно в Германия.  Моцартовите празници се провеждат на сцената на читалище „Заря 1895”.

29 август 2003 г. - премиера на операта на Моцарт „Така правят всички”. Режисьор-постановчик, сценография и костюми – Снежинка Аврамова, дирижира  именитият български диригент Павел Балев. Своят успешен дебют правят младите оперни певци – Симеон Пилибосян, Александър Тернянов, Елена Баръмова, Антон Динев, Николай Бачев, Олга Динова, Евгения Ангелова, Венцислав Динов, Анна Карадимитрова и Мариета Лазарова.

С Решение № 81/12.10.2004 г. Общинският съвет на община Правец приема  община Правец да участва като един от учредителите на сдружение „Моцартови празници-Правец’04”.

2005 година - Второто издание на Моцартовите празници. В програмата на фестивала участват със свои концерти световно известното цигулково дуо Дина Шнайдерман и Емил Камиларов, клавирно дуо „Кайшиге” от Япония и Дамски камерен струнен оркестър „Гега-Ню”, диригент Жорж Димитров.

2006-2011 година - „Моцартовите празници” предлагат на своята публика разнообразни музикални събития за деца и възрастни. Провеждат се камерни концерти, майсторски класове, специални тематични занимания за деца, подкрепят се изявите на млади открития и дарования, гостуват световно признати изпълнители. За първи път извън столицата се пренася уникалната за България инициатива, подкрепена от фондация „Америка за България” - „Фортисимо в клас гостува на децата на Правец”.

2012 година – „Моцартовите празници” се провеждат за първи път на специално построена открита сцена на езерото пред хотел „Риу Правец Ризорт”. Фестивалът е в нов формат, който привлича вниманието на зрителите от цяла България и чужбина със своята програма, брилянтни солисти и високо художествени продукции. Тържественото откриване е със спектакъла на Бургаската опера на операта „Сватбата на Фигаро” , втората вечер е посветена на балета с участието на Балет „Арабеск” в спектакъла „Дон Жуан”, следва гала-концертът „В. А. Моцарт – класика и джаз” на площада в Правец. Финалният акорд е сложен с атрактивния концерт-спектакъл „Музика, танц, история и мода”.

2013 – Фестивалът се налага като най-очакваното събитие в летния културен календар на България. „Моцартовите празници” в Правец /15-18 август/ стартират със спектакъла на операта „Аида” – копродукция с Русенската опера. Грандиозният спектакъл на емблематичното вердиево заглавие събира български и чужди творци от световния оперен афиш, над 200 участници участват в пищната мега продукция. Диригент Джовани Ди Стефано от Италия. Класически концерт с избрани симфонични творби очарова почитателите на инструменталната музика с участието на Софийска филхармония. Солист Виктор Голдбърг /пиано/ от САЩ, диригент Росен Гергов.   Балетната програма предложи един уникален танцов спектакъл на Балетто дел суд от Италия „Моцарт-чудото на Европа”. Традиционния галаконцерт на площада в Правец „В. А. Моцарт-класика, рок и джаз” предложи атрактивна програма от  увертюри, арии, дуети, хорове, музикални фрагменти и джаз и рок-вариации върху творби на Моцарт, Верди, Вагнер. В концерта участваха съзвездие от оперни гласове, световнопризнати музиканти, джаз-дивата Йълдъз Ибрахимова, рок бандата „Кикимора” с Николо Коцев, оркестър и хор на Държавна опера Русе. Диригент Иван Ангелов.

Програмата за деца и възрастни представи на открито операта за деца „Бастиен и Бастиена” от Моцарт с камерен оркестър под диригентството на Георги Патриков, програма от изпълнения на живо, забавни игри, танци и викторини с водеща Мария Силвестър.

2014 – Юбилейното Десето издание на фестивала се проведе от 13 до 17 август на три сцени – сцена на езерото, Читалище „Заря 1895” и на площада пред Община Правец. Официалното откриване се състоя на 13 август на откритата сцена пред хотел Риу Правец Ризорт с постановката на Държавна опера-Русе на операта „Дон Жуан” от Моцарт. Втората вечер предложи на почитателите на симфоничната музика незабравима среща под звездите с творчеството на Моцарт, Римски-Корсаков и Рихард Щраус със специалното участие на оперната прима Цветелина Василева и на елитния Софийски фестивален оркестър. Диригент Владимир Кираджиев.

Две премиери бяха представени за първи път в „Моцартовитепрезници” - музикално-театралният спектакъл„Моцарт и Салиери” - съвместно с Русенската опера,  чиято премиера се състоя на 15 август и премиерата на балетния спектакъл АUS ITALIEN-SALOME-ROSENKAVALIER по музика на Рихард Щраус, представен отCompagniaNazionaledelBalletto от Рим, Италия. Фестивалът завърши на 17 август с традиционния гала концерт на площада „Класика, рок и танц”.

Специален гост на фестивала бе италианската оперна прима Бруна Балиони, която проведе от 10 до 17 август Майсторски клас за млади оперни певци в Правец, който завърши с концерт на участниците в него. Почитателите на нейното изкуство срещнаха с БрунаБалиони отблизо на традиционната „Среща с автограф” на 14 август. Мюзикълът „Джекил” по музика на Джон Мур – това бе тазгодишният избор на организаторите за най-малките зрители на фестивала. Постановката е на Детско-юношеската опера във Варна в съпровод на оркестъра на Държавна опера-Русе. Диригент Ганчо Ганчев.

„Моцартовите празници” в партньорство с Националната художествена галерия-София отбелязаха 450 години от смъртта на Микеланджело с богата програма, илюстрираща живота и различните познати и непознати лица на гениалния творец, вдъхновил с изкуството си велики композитори, писатели, режисьори и артисти.

2015 - Eдинадесетият международен музикален фестивал „Моцартови празници Правец 2015” се проведе от 13 до 16 август. Официалното откриване бе на 13 август на откритата сцена на езерото пред хотел Риу Правец Ризорт с една от най-успешните и впечатляващи българскипостановки на операта „Вълшебната флейта” от Моцарт – спектакъл на Държавна опера-Русе. Участваха солистите Владимир Василев, Мария Цветкова, Георги Султанов, Даниела Караиванова, Алек Аведисян, Теодора Чукурска, Петя Цонева, Йоланта Николаева, Пламен Папазиков и др., хор, оркестър и балет на Държавна опера-Русе. Диригент Ивайло Кринчев.

Втората вечер предложи на почитателите на симфоничната музика незабравима среща под звездите с творчеството на Моцарт, П. И. Чайковски и Николо Паганини с участието на виртуозния полски цигулар – носител на голямата награда от конкурса „Паганини” МариушПатира и на елитния оркестър на Русенската филхармония под диригентството на именития бразилски диригент Жозе Мария Флоренсио.

Специален акцент в програмата на фестивала бе стартът на така наречената „малка форма“, която постепенно се превръща в емблема на фестивала, приобщаващ успешно различните видове изкуства. Началото бе сложено на 14 август с реверанс към френската класическа музика, мястото бе балната зала „Тера“ на хотелския комплекс Риу Правец Ризорт. Сцената на зала „Тера” бе превзета от импресионизма в музиката и изобразителното изкуство от 17.00 часа. Клод Моне, Морис Равел и Клод Дебюси си поделиха сценичното пространство в един вълнуващ филм-концерт с участието на пианиста Илья Овчинников, цигуларката Верустиния Щур-Овчинникова от Русия, младите и талантливи оперни певци Йоана Кадийска и Алек Аведисян. Балетни миниатюри, изпълнения на живо, театрален разказ и мултимедийни прожекции пренесоха зрителите в изящната френска импресионистична атмосфера.

Моноспектакълът на Мария Елена Инфантино„От Пиаф до Мамбоиталиано”, посветен на 100 годишнината от рождението на легендарната френска певица ЕдитПиаф, привлече вниманието на почитателите на нейното вечно изкуство в пиано-бара на хотел Риу Правец Ризорт същата вечер от 23.00 часа.

Моцартовият шедьовър „Реквием” прозвуча на 15 август, от 20.30 часа на сцената на езерото пред хотел Риу Правец Ризорт. Музикално-танцово-театралният спектакъл на Русенската опера с участието на балета, хора и оркестъра на Държавна опера-Русе, бе подготвен специално за фестивала. Диригент Карло Донадио /Италия/, режисьор Огнян Драганов, хореография Силвия Томова, художник на декора и костюмите Салваторе Русо /Италия/. Участваха солистите Беса Лугичи /Косово/, Снежинка Аврамова, Николай Моцов и Ивайло Джуров, актрисата Бойка Велковаи басът Пламен Бейков.

Моцартовите празници завършиха на 16 август с очаквания гала концерт на площада пред Община Правец „Класика и поп” с участието на съзвездие от оперни изпълнители, хора и оркестъра на Държавна опера Русе. Диригент Жозе Мария Флоренсио. Концертът бе посветен на оперната прима Христина Ангелакова по случай нейния юбилей. По нейна инициатива се състояха първите големи концерти с оперни и поп изпълнители на сцените на Народния театър и на зала 1 в НДК. Модел, който тя разшири и утвърди като артистичен директор на „Моцартовите празници” в Правец.

Христина Ангелакова бе и специалният гост тази година в „Срещата с автограф”, която се проведе в същия ден от 17.00 часа, преди заключителния концерт и на която присъстваха нейни ученици, колеги и приятели от сцената, живота и работата.

Богата артистична програма, създадена за децата на Правец и малките гости на фестивала, бе представена на 15 август от 11.00 часа на сцената на читалище „Заря 1895” в Правец. В матинето със заглавие „Фигаро харесва Моцарт и Росини” участваха и самите малки зрители в конкурс за двойник на Моцарт и Констанца, в тематичното представяне на танца от епохата на Моцарт, както и в творческата задача за рисунка на герои на Моцарт.

Красивите фоайета на луксозния хотел Риу Правец Ризорт бяха одухотворени от тематична изложба с картини на един от най-ярките млади  български художници Петър Пиронков.

2016 – Международният музикален фестивал „Моцартови празници” се проведе за дванадесети път от 16 до 20 август 2016 година в Правец. В рамките на пет фестивални дни и вечери бяха представени оперни, симфонични, танцови и джаз концерти и спектакли с участието на утвърдени имена от световните музикални сцени, млади оперни таланти от различни страни, камерни класически и джаз формации, симфоничния оркестър на БНР, оркестъра и балета на Русенската опера, оркестъра и хора на Старозагорската опера.

Организаторите посветиха това издание на фестивала на 260-та годишнина от рождението на своя патрон Волфганг Амадеус Моцарт. По традиция във фестивалната програма бяха включени и годишнини, които световната общественост отбелязва през 2016 година – 400 години от смъртта на гениите на словото Уилям Шекспир и Мигел Сервантес, както и 200 години от първото представяне на операта „Севилският бръснар” от ДжоакиноРосини.

ММФ „Моцартови празници” бе открит на 16 август с впечатляващ симфоничен концерт с творби на Моцарт на сцената на езерото пред хотел Риу Правец Ризорт. Концерт за три пиана и оркестър от В. А. Моцарт бе изборът на артистичния директор на фестивала Христина Ангелакова за официалното откриване тази година. Концертът  бе изпълнен от Диан Чобанов, Георги Черкин и Виктория Василенко и оркестъра на БНР. Диригент Диан Чобанов. В програмата бяха включени още увертюра от операта „Така правят всички” и Симфония № 36 /Линцска/ от Моцарт.

Във втория фестивален ден – 17 август, от 17.00 часа за първи път бе усвоена нова сцена край басейна на открито в комплекса на хотела – „Кварто квартет” и солистите Русалина Мочукова и Николай Моцов изпълниха тематични песни и камерни творби за водата, а Спортен клуб "Левски Спарта 2000"по синхронно плуване  представи в басейна впечатляващо  шоу от танцови миниатюри. Водещ Владимир Зомбори.

От 20.30 часа на сцената на езерото пред хотел Риу Правец Ризорт бе представен за първи път оперно-танцовия спектакъл на операта „Севилският бръснар” от Росини на Русенската опера – специално подготвен за фестивала. Диригент Карло Донадио от Италия, режисьор Боян Иванов, хореография Ангелина Гаврилова, художник на декора и костюмите Яна Дворецка. Участваха солистите Петя Петрова в ролята на Розина, Алек Аведисян /Фигаро/, НазарТацишин /Украйна/ -  Алмавива, Гергана Ряшева /Берта/, Момчил Миланов /Дон Базилио/, Пламен Бейков /Доктор Бартоло/, оркестър, хор и балет на Държавна опера-Русе и артисти от Балет „Арабеск“.

Третият ден /18 август/ от програмата на фестивала бе посветена на джаза в класиката. Под мотото „Всичко е джаз”  зала „Правец“ в хотел Риу Правец Ризорт се превърна в специалното място за ценители от всички възрасти. Сутрешно матине  предложи джаз за деца и възрастни с Венци Благоев. Участваха Венци Благоев тромпет, Станислав Арабаджиев пиано, Димитър Благоев китара,  Веселин Веселинов Еко – контрабас, Невилиян Гемижевкларинет, Невена Григорова барабани, Павлета Семова вокал.

Вечерта завърши на сцената на Езерото пред хотел Риу Правец Ризорт с  изпълнения на Военния Биг бенд – Стара Загора с диригент кап. Цветомир Василев. Участваха солистите Русалина Мочукова, Марина Господинова, Николай Моцов, Цветомир Цанков, Благовеста Косева, Венцислав Благоев тромпет, Теодор Петков пиано, Мариан Божидаровкларинет, Стефан Георгиев тромпет, Вокална формация „Нова музика” – Горна Оряховица с художествен ръководител Аделина Колева.

Четвъртият ден - 19 август, предложи програма за децата, която по традиция бе  представена в залата на читалище „Заря 1895” от 11.00 часа. Гостува Държавния куклен театър-Варна със своя спектакъл „Алегро виваче или Когато куклите танцуват”. Участваха актьорите Диана Цолевска, Галин Гинев, Вера Стойкова, Евгения Василева, Боян Стоянов, Стоян Стоянов.

След обяд – от 17.00 часа стартира вечерта посветена на темите за любовта и виното в оперните произведения – началото бе сложено с „Вино, поезия, дегустацияи голяма доза любов” в зала  „Правец“ на хотел Риу Правец Ризорт с участието на актьорите Биляна Петринска и Даниел Цочев, сопраното Даниела Караиванова, баритона и режисьор на събитието Денис Иванов, премиер солиста на Националния балет Александър Александров, Адриана Гюзелева-сомелиер. От 20.30 часа – на сцената на езерото, бе представен един пленителен концерт с избрани хорове, арии, дуети, ансамбли – наздравици от опери, оперети и мюзикъли. Участваха солистите Мартин Цонев, Таня Иванова, Михаил Михаилов, Петя Петрова, Добрина Икономова, Християна Лоизу /Кипър/, Веселин Михайлов, ВерустинияЩур-Овчинникова-цигулка, хор и оркестър на Държавна опера-Русе. Диригент Хосе Луиз Гомес /Испания/. Специален гост на фестивала и участник в концерта бе италианският световно признат тенор Пиеро Джулиачи.

За финал на фестивала бе запазен един от най-ярките спектакли от  националния оперен афиш, избран от организаторите – операта „Лучия ди Ламермур” от  Доницети на Старозагорската опера. Спектакълът бе представен на площада пред Община Правец на 20 август от 20.30 часа с участието на съзвездие от млади оперни изпълнители, хора и оркестъра на Старозагорската опера. В ролята на Лучия - Беса Лугичи от Косово, в ролята на Едгардо – аржентинският тенор Пабло Караман, Енрико – Валери Турманов, Раймондо – Пламен Кумпиков, Артуро – Александър Баранов и др. Дирижира аржентинският диригент Марио де Росе. Режисьор на постановката е Огнян Драганов, сценография Димо Костадинов, костюмите са на художника Салваторе Русо /Италия/.

Годишнините на Уилям Шекспир и Мигел Сервантес бяха отбелязани с две специални програми – на 17 и на 20 август, от 11.00 часа в зала „Правец“ на хотел Риу Правец Ризорт.  В танц, поезия и музика оживяха вечните теми за любовта с откъси от драмите, комедиите и сонетите на Шекспир, бяха изпълнени песни по сонетите на Шекспир и фрагменти от балета „Ромео и Жулиета“ по музика на Чайковски и  хореография на Силвия Томова. Участваха актьорите Бойка Велкова, Валентин Ганев и Владимир Зомбори, басът Пламен Бейков, солистите на Русенския балет Весела Василева и Стоян Фъртунов и др. Акомпанимент на пиано Румен Цанов. Програмата, посветена на Сервантес постави във фокуса знаменития идалго Дон Кихот - по Унамуно в изкуството на Николай Майсторов, представен от изкуствоведа Бисера Йосифова. Прозвучаха  фрагменти от операта „Дон Кихот”, от мюзикъла „Човекът от Ламанча” и бяха изпълнени испански танци от балета „Дон Кихот”. Участваха Орлин Горанов, Марян Бачев, Делян Славов, Бисер Георгиев, балет на Държавна опера-Русе. Режисьор Христо Симеонов.

2017 – ММФ „Моцартови празници“ се провежда от 12 до 16 юли.

Във всяко издание на фестивала, организаторите неизменно посвещават събитията от фестивалната програма на своя патрон В. А. Моцарт, както и на  забележителни годишнини – през 2017 това са 450 години от рождението на КлаудиоМонтеверди и съвременника  му Караваджо, 220 години от рождението на композиторите ГаетаноДоницети и Франц Шуберт и на поета Хайнрих Хайне. Специален акцент е и отбелязването на 10-та годишнинаотприсъединяването на България към Европейския съюз.

ММФ „Моцартови празници” в Правец бе официално открит на 12 юли със симфоничен концерт на сцената на езерото пред хотел Риу Правец Ризорт,  посветен на 10-та годишнина от присъединяването на България към Европейския съюз. Софийска филхармония със солист виртуозният австрийски цигулар Волфганг Давид изпълни творби на В. А. Моцарт, Йоханес Брамс, Веселин Стоянов, а на финала на концерта прозвуча величествената „Ода на радостта“ из Девета симфония на Бетовен с участието на оперните звезди Цветелина Василева, Мариана Пенчева, Михаил Михайлов и Ивайло Джуров, Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов“ с хормайстор Славил Димитров. На диригентския пулт застана Найден Тодоров. Концертът бе

Вторият фестивален ден – 13 юли, включва две специални събития: От 17.00 часа в зала „Правец“ на хотел Риу Правец ризорт бе представен музикално-театрален спектакъл посветен на 450 години от рождението на родоначалника на оперното изкуство КлаудиоМонтеверди. Участваха Андреана Николова /мецосопран/ и Божена Иванова /пиано/, актьорите Силвия Лулчева и Мариус Донкин, примабалерината Веса Тонова и Милен Петров. Режисьор Христо Симеонов.

От 20.30 часа на сцената на езерото пред хотел Риу Правец Ризорт се състоя премиерата на оперно-кукления спектакъл „Влюбеният Моцарт или Дон Жуан кукловодът“ - копродукция на ММФ „Моцартови празници“ Правец, Държавна опера – Варна и Държавен куклен театър – Варна. Режисьор Боян Иванов. Диригент Стефан Бояджиев. Спектакълът бе подготвен специално по поръчка на фестивала.

На третия ден, 14 юли, от 17.00 часа зрителите се докоснаха до красотата на музиката и поезията на романтиците Франц Шуберт и Хайнрих Хайне. С това събитие бе отбелязана 220-та годишнина от рождението на гениалните творци. Участваха сопраното Гиргина Гиргинова и баритона Иво Йорданов, трио „Арденца“, Боряна Ламбрева /пиано/, солистите на балета на Държавна опера-Стара Загора Анелия Димитрова, Ромина Славова, Ивайло Янев, Стоян Фъртунов, водещ Тони Минасян. Хореография Силвия Томова, режисьор Христо Симеонов.

Искрящ концерт с избрани любими арии, дуети, хорове от оперетната класика и мюзикъла огласи под звездите сцената на езерото от 20.30 часа. Именитите оперни изпълнители Габриела Георгиева, Йоана Железчева, Симона Кодева, Михаил Михайлов, Иво Йорданов този път се изявиха в оперетния репертоар в съпровод на оркестъра на Държавна опера-Бургас. Диригент Иван Кожухаров. Специален гост на фестивала бе „принцесата на акордеона“ КсенияСидорова от Латвия.

На четвъртия ден – 15 юли, от 11.00 часа Фестивалната програма за децата в залата на читалище „Заря 1895” предложи танцовия спектакъл за деца и възрастни „Пепеляшка” на Балета на Старозагорската опера. След обяд – от 17.00 часа в зала Правец бе представен „Познатият и непознат Доницети“. 220 години от рождението на гениалния композитор се отбеляза с концерт с участието на талантливите оперни изпълнители Мила Михова, Нона Кръстникова, Добрина Икономова, Емил Павлов, Ивайло Йовчев, обединени от родствената си обвързаност с утвърдени музиканти и световно признати оперни певци. Към тях се присъединиха и балетните артисти Александър Александров и внучката на именитата примабалерина Вера Кирова – Вера Асприди. Виртуозният пианист Георги Черкин – внук на композитора Георги Златев-Черкин, направи своя дебют в акомпанимент на оперни изпълнители. От 20.30 часа на сцената на езерото за първи път стъпи Националния балет на Косово със своите впечатляващи продукции „Жулиета без Ромео“ по хореография на Дарел Тулон и атрактивния етно – танцов спектакъл „Сватба“, хореография Мехмет Болкан.

Фестивалната вечер завърши в зала „Тера“ с концерта-спектакъл „Бесамемучо - танго и сангрия с щипка джаз до зори“. Димитър Косев с бенд, Мартин Ташев /вокал и тромпет/, Милен Кукошаров /пиано/ заедно с Анелия Косева /вокал/поднесоха на зрителите атрактивна програма с популярни латино-песни, ефектни инструментални сола и джаз аранжименти. В програмата включиха и солистите на балета на Старозагорската опера Анелия Димитрова, Ромина Славова, Ивайло Янев и Златомир Колев. Режисьор Славчо Николов.

Оперната прима и изтъкнат вокален педагог проф. Благовеста Карнобатлова бе специалният гост тази година в „Срещата с автограф”, която се проведе в последния фестивален ден от 11.00 часа в зала „Правец“ на хотел Риу Правец ризорт.

Фестивалът бе закрит с грандиозния спектакъл на операта „Кармен“ от Жорж Бизе с участието на сръбската оперна звезда Саня Анастасия, италианския топ тенор Дарио ди Виетри, баритона Юре Почкай от Словения, Евгения Ралчева, солисти, оркестър, хор и балет на Държавна опера-Стара Загора. Диригент Давид Крешенци от Италия, режисьор Огнян Драганов. Пищната продукция бе представена в Спортния комплекс – Правец поради влошаване на времето.

Изложба със снимки „Дванадесет години фестивален живот” на фотографа Виктор Викторов украсиха през целия период на фестивалните дни и вечери фоайетата на хотел Риу Правец Ризорт. Ретроспективният поглед на фотографа преведе зрителя през последните впечатляващи издания, които изцяло промениха визията и мащабите на ММФ „Моцартови празници” в Правец.

В афиша на фестивала през годините се четат имената на съзвездие от оперни изпълнители: Пиеро Джулиачи /Италия/, Калуди Калудов, Цветелина Василева, Мариана Пенчева, Анна Мария-Кюри /Италия/, Дарина Такова, БрунаБалиони /Италия/, проф. Благовеста Карнобатлова, Саня Анастасия /Сърбия/, Дарио ди Виетри /Италия/, Марио Чанг /Канада/, Деян Вачков, Габриела Георгиева, Даниела Дякова, Венцеслав Анастасов, ВалдисЯнсонс /Латвия/, Мартин Цонев, Диана Василева, Русалина Мочукова, Александър Носиков, Александър Крунев, Светозар Рангелов, Росица Павлова-Инджева, Даниела Караиванова, Цветана Бандаловска, Даниел Острецов, Еделина Кънева, ДиляраБаштар /Турция/, Делян Славов, Илина Михайлова, Ивайло Джуров, Радостина Николаева, Бисер Георгиев, Николай Моцов, Бойка Василева, Лина Пеева, Диман Панчев, Милена Гюрова, Беса Лугичи /Косово/, Симона Кодева, Мариана Панова, Вера Гиргинова, Йоана Железчева, Петър Костов, Пламен Бейков, Пламен Димитров, Мария Жекова, Зара Димитрова, Алек Аведисян, Мария Цветкова, Владимир Василев, Георги Султанов, Пламен Папазиков, Теодора Чукурска, Петя Цонева, Йоланта Николаева, Пламен Бейков, Снежинка Аврамова, Йоана Кадийска, Пабло Караман /Аржентина/, Валери Турманов, Пламен Кумпиков, Александър Баранов, Михаил Михайлов, Таня Иванова, Веселин Михайлов, Орлин Горанов, Петя Петрова, Добрина Икономова, НазарТацишин /Украйна/, Момчил Миланов, Линка Стоянова, Лиляна Кондова - Бояджиева, Гео Чобанов, Христо Ганевски, Силвия Ангелова, Юре Почкай /Словения/, Евгения Ралчева, Андреана Николова,  Иво Йорданов, Гиргина Гиргинова, Мила Михова, Нона Кръстникова, Емил Павлов, Ивайло Йовчев, виртуозните цигулари Веско Пантелеев Ешкенази, Волфганг Давид, ВерустинияЩур-Овчинникова, носителят на наградата „Паганини“ – полският цигулар МариушПатира, пианистите Виктор Голдберг /САЩ/, Александър Хинчев, Георги Черкин, Виктория Василенко, Илья Овчинников, „принцесата на акордеона“Ксения Сидорова от Латвия.

Музикалният съпровод е в ръцете на Симфоничния оркестър на БНР, Софийска филхармония, Софийски фестивален оркестър, камерен оркестър “Студио Примо”, камерен ансамбъл „Софийски солисти”, „Фестивален дамски камерен оркестър”, джаз формацията „Михаил Йосифов секстет”, перкусионен ансамбъл „Акцент” от Плевенското музикално училище, „Никола сала сакс квартет” /Италия/, Военния Биг бенд – Стара Загора с диригент кап. Цветомир Василев, Трио „Арденца“, Квартет „Квартисимо“-Русе,  пианистите Милен Станев, Ивайло Иванов, Румен Цанов, Божена Иванова, Боряна Ламбрева.

На фестивала са гостували оперните театри на Бургас, Русе, Стара Загора, Варна, Държавен куклен театър-Варна.

Дирижират Жорж Димитров, Лучано ди Мартино /Италия/, Георги Патриков, Максим Ешкенази, Росен Гергов, Иван Ангелов, Джовани Ди Стефано /Италия/, Владимир Кираджиев, Мартин Пантелеев, Ивайло Кринчев, Диан Чобанов, Жозе Мария Флоренсио /Бразилия/, Хосе Луиз Гомес /Испания/, Марио де Росе /Аржентина/, Найден Тодоров, Иван Кожухаров, Давид Крешенци /Италия/, Стефан Бояджиев.

Танцуват балетните артисти Веса Тонова, Емил Йорданов, Кристина Чочанова, Катерина Петрова, Цецо Иванов, Сергей Арендар, Елица Зафирова, Станислав Стефанов, Александра Шабаркова, Александър Александров, Весела Василева, Анелия Димитрова, Ромина Славова, Ивайло Янев, Стоян Фъртунов, Златомир Колев, Милен Петров, балетните трупи „Balletto del Sud” и CompagniaNazionaledelBalletto от Италия, Балет „Арабеск”, балетът на Държавна опера-Русе, балетът на Държавна опера-Стара Загора, Националният балет на Косово.

Гостуват актьорите Даниел Цочев, Руслан Мъйнов, Антоанета Добрева-Нети, Юлиян Вергов, Силвия Лулчева, Мариус Донкин, Мария Силвестър, Калин Врачански, Асен Блатечки, Владимир Зомбори, Христо Пъдев, Бойка Велкова, Валентин Ганев,  Марян Бачев, Биляна Петринска, Тони Минасян, куклените актьори Диана Цолевска, Галин Гинев, Вера Стойкова, Евгения Василева, Боян Стоянов, Стоян Стоянов, Веселина Калчева, Теодор Христов, Иван Шумаров, Гергана Господинова,актрисата и поп изпълнителка Елена Инфантино, поп изпълнителите Дани Милев, Миро, Рафи, Християна Лоизу /Кипър/, джаз певиците Йълдъз Ибрахимова и Милица Гладнишка, рокгрупа „Кикимора” с Николо Коцев.